Още опции за търсене
Още опции за търсене
Още опции за търсене
Разширено търсене
Още опции за търсене
намерихме 0 резултати
Резултати от търсенето

НСНИ: МОНОПОЛ ИЛИ РЕД

Публикуван от admin на 10.10.2017
| 0

От около година насам, опитът да се въведе Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти се превърна в повод за разцепване и пререкания в бранша. Защо законът се превърна в  зло за конкуренцията и кой реши, че регулацията на пазара ще доведе до монопол?

Абсолютно нормално е една дейност с такава голяма отговорност спрямо клиента, да бъде регулирана. Нашите клиенти в повечето случаи осъществяват сделки с недвижими имоти веднъж или два пъти през целия си живот, като парите,които влагат в тези сделки са събирани с години. В тази връзка те нямат право на грешка при избора на своя брокер и своя имот, но реално често грешат, защото нямат време за проучване и действат на доверие. Не е ли редно тогава, комисионата, която плащат да бъде подплатена с познания, а не с късмет?

НСНИ също желае регулацията да дойде от Държавата, но това не се случва вече повече от 20 години. До кога да чакаме? Отново ли ще се оправдаем с тежката икономическа и политическа криза в страната? Отново ли ще поискаме регулация от Държавата и ще почакаме още 20 години? Не съм съгласна! Има проектозакон и всички, които не са съгласни с него бяха поканени да изразят своята позиция многократно през последните 6 месеца.

Вярно е, че законопроектът идва от конкретна организация, но в тази организация участват фирми от цялата страна, така че да се говори за монопол е комично. В почти девет годишната ми практика не съм срещнала нито един коректен колега или клиент, които да кажат, че не желаят регулация в бранша. Тогава защо реалните стъпки към това”уплашиха” голяма част от колегите? Според мен, защото ако не си готов да работиш професионално и да се конкурираш с колегите по качество на услугата, а не с творческата дейност /”Кой ще измисли най – атрактивната оферта, пък дано да се върже някой клиент”/,  то защо ти е този закон? Не съм съгласна и с твърденията, че повишаването на изискванията към брокерите ще оскъпи услугата, напротив…. Най – после услугата ще получи своята стойност пред клиента, а скъпи колеги КЛИЕНТЪТ РЕШАВА дали ще ползва брокер! Все пак си мисля, че клиентите ще предпочетат за тях да работят професионалисти, а не мошеници и талантливи манипулатори.

Няма друг бранш в страната, който да е с толкова негативна оценка от страна на клиента. Замислете се, колеги, защо клиентите Ви „прескачат”? Защо не считат за необходимо да платят за Вашата услуга?

Единият от отговорите е, че и самите брокери не си оценяват услугата и не са наясно защо клиентът плаща. Затова и една огромно част от колегите минаха на едностранни комисиони, но….   едните не вземат от предлагащите, другите от търсещите и накрая всеки от клиентите ми казва „Ама колегите Ви не искат да им се плаща”. КЪМ КОЛЕГИТЕ:сами помислете дали вие бихте отишли на работа, ако сте наясно, че в края на месеца няма да си получите заплата. КЪМ КЛИЕНТИТЕ: помислете каква работа ще Ви свърши човек, който не получава възнаграждение за положения труд!

Другата причина клиентите да не оценяват работата на своите брокери и да ги „заобикалят” е защото не са доволни от това, което им се предлага и защото няма кой да ги защити.

Защо голяма част от брокерите протестират срещу закона и камарата, когато законът ще въведе ред, а камарата ще следи за него? Добре… камарата ще е от брокери, но моля, нека някой посочи къде в законопроекта е посочено, че камарата ще се състои само от членове на НСНИ!!! Тя ще бъде на изборен принцип и нека всички контра организации да изберат своите лица и да гласуват за тях.

И още веднъж напомням, че законопроектът е ПРОЕКТ и всички сме в очакване да се дадат нови предложения за изменения и допълнения. Никога няма да бъдат доволни всички Агенции за недвижими имоти, защото не всички искат дейността да бъде регулирана, но щом клиентът повиши толкова много изискванията си към имотите, към тяхното качество, разположение и разпределение, нима мислите, че клиентът няма да избере сам тези, които желаят да работят коректно и професионално.

Нормално е при един регулиран бранш и при изискване за квалификация, много от т.н. брокери да отпаднат, но се замислете дали всъщност това е монопол и дали е толкова лошо да предложим на нашите клиенти онази услуга, от която имат нужда.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде видим.

  • Търсене

    Още опции за търсене
  • Възстановяване на паролата