Още опции за търсене
Още опции за търсене
Още опции за търсене
Разширено търсене
Още опции за търсене
намерихме 0 резултати
Резултати от търсенето

ВНИМАНИЕ, ИЗМАМНИЦИ при сделки с недвижими имоти

Публикуван от Julia на 08.09.2021
| 0

Наблюдение от град Варна…

През последните години се говори усилено за узаконяване дейността на брокерите на недвижими имоти, задължителното получаване на лиценз и квалификация, задължителна застраховка професионална отговорност, с цел максимална защита на клиента. Чудесна инициатива, макар и до момента без резултат. Какво обаче постигнаха агенциите, тръбейки, че всичко това е задължително, защото в противен случай, агенциите работят некоректно, дори въвличат клиентите си в измами, не заплащат данъци и други?

Изключително простичък отговор… изплашиха клиентите, които спряха да подписват договори за посредническите услуги, които използват, както и изобщо ако могат да отбягват дейността на брокерите.

Друг, значително по – негативен резултат бе, че браншът сам даде основание и оправдание на клиентите да МАМЯТ брокерите си. ЗАЩО, скъпи, колеги, защо? Защо не научихте своите клиенти да изискват посреднически договори, за да се защитят, защо не ги научихте, че само така ще могат клиентите да изискват обещаната услуга? Защо толкова години се плюхте до безобразие, че превърнахте клиентите в мошеници?

А Вие скъпи клиенти…. Колко ще се оправдавате с това, че брокерите били лоши, че да ги мамите?!? Ако не желаете да заплащате на брокер, не ползвайте услугите му… нито с устна, нито с писмена договорка. Ненормално е , докато казвате какви измамници са брокерите, да звъните в нотариална кантора и да питате дали може да пратите роднина да подпише акта, че да не заплатите, както и да подпитате дали ако има такава клауза за свързани лица, агенцията ще провери! /на такъв телефонен разговор станах случаен свидетел, докато чаках за сделка/ Това си е ИЗМАМА! Съзнателна и изцяло планирана. Щом сте използвали брокер, ще трябва да му заплатите, харесва ли ви или не. Дори и само за късмета да ви доведе правилния клиент или да е попаднал на правилния имот…. Не сте го направили сами, нали?

Време е да се помисли и за този аспект, време е брокерите, като създават закон и търсят рестрикции, да помислят и как да защитят своя бизнес, как да им се осигури законен и достатъчно свободен достъп до информация при наличие на сключен договор за посредничество. Защото скъпи колеги, ние искаме регулация, но тези, които работят прикрито, ще продължат и след въвеждането на закон, ще продължат да нямат офис, фирма, сайт  и всички онези реквизити на дейността, с което ще си останат извън радара на контролиращите органи, а проверявани и преследвани ще продължат да бъдат тези, които работят официално…. Защото просто те са видими и откриваеми.  Резултат, оскъпена услуга, но все така незащитена, а клиентите ще продължат да мамят своите посредници, твърдейки и оправдавайки се, че така им се пада, защото по презумпция са мошеници и само искат пари.

П.П. Последно какъв бакшиш оставихте на сервитьора/ката в ресторанта? Сметнете какъв процент е това от сметката, в която услугата на Вашата сервитьорка вече е включена? Помислете над това, когато твърдите, че цената на услугата на брокера е скъпа, защото в процента ви се включва всичко онова, което ви е включено и в сметката на ресторанта, но вие не го отчитате и все пак добавяте още….Помислете, поне за малко…

Автор: Юлия Хвърчилкова

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде видим.

  • Търсене

    Още опции за търсене
  • Възстановяване на паролата